Home News Reviews Forums Shop


spike at beginning of CDSpeed Quality Test

Burn baby burn!

spike at beginning of CDSpeed Quality Test

Postby dodecahedron on Mon Feb 13, 2006 9:15 am

sometimes (but not always i think) when i do a CDSpeed Quality Test on my Lite-On LTR-52327S, the start of the scan gets a really huge spike, basically rendering the scan useless (you can't see anything else because of the scale). i think this happens if i scan right after i first put the CD in the drive.

if i stop the scan and start a new one everything is fine.
see the pics below. that's the same disc, same drive.

anyone else get that?
any idea why that happens?
does this happen when scannig with KProbe too? (i don't use KProbe).
Attachments
scan1.png
stop and start again, just a few seconds apart.
scan1.png (52.25 KiB) Viewed 1920 times
scan0.png
look at the scale on the left: 20,000 !!! yikes.
scan0.png (50.95 KiB) Viewed 1916 times
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the land of Mordor, where the Shadows lie
-- JRRT
M.C. Escher - Reptilien
User avatar
dodecahedron
DVD Polygon
 
Posts: 6865
Joined: Sat Mar 09, 2002 12:04 am
Location: Israel

Postby MediumRare on Mon Feb 13, 2006 10:08 am

I use the original KProbe (1.29) for CD's, not CD-Speed and have not seen such a spike. (KProbe2 gives the same results as 1.29, but for various reasons, I prefer the old version).

Do you have the "remove glitch" (or similar) option checked?

Some people report somewhat different result with CD-Speed if they don't open the tray after a burn, but I think that was for DVD's.

I also occasionally had "funny" results with the very first scan with a new program version of firmware version, but don't remember if that was KProbe or CS-Speed or both.

G
User avatar
MediumRare
CD-RW Translator
 
Posts: 1768
Joined: Sun Jan 19, 2003 3:08 pm
Location: ffm

Postby Scour on Mon Feb 13, 2006 1:21 pm

Hello!

Could it be that this spike only happens when the drive is spinning up? If u stop the first scan and start a new one the drive is still at high RPM.
Benq DW 1640, LG GH-20N, Pioneer BDR-208
Crucial M4, Sandisk SSD, Plextor M5S, Sandisk Ultra Plus, OCZ Petrol 256GB

cu
Scour
Scour
CD-RW Player
 
Posts: 1909
Joined: Wed Nov 07, 2001 8:00 pm
Location: Germany

Postby dodecahedron on Mon Feb 13, 2006 3:13 pm

yeah, but when you run a Quality Test, it spins up 10 seconds. always, even if the drive is already spinning!!!

i also thought that might have something to do with it, but since there's a 10 seconds spin-up i ruled it out. hmm...
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the land of Mordor, where the Shadows lie
-- JRRT
M.C. Escher - Reptilien
User avatar
dodecahedron
DVD Polygon
 
Posts: 6865
Joined: Sat Mar 09, 2002 12:04 am
Location: Israel

Postby dolphinius_rex on Mon Feb 13, 2006 4:49 pm

dodecahedron wrote:yeah, but when you run a Quality Test, it spins up 10 seconds. always, even if the drive is already spinning!!!

i also thought that might have something to do with it, but since there's a 10 seconds spin-up i ruled it out. hmm...


I've had things messed up still, even with CDSpeed's initial spin up.
Punch Cards -> Paper Tape -> Tape Drive -> 8" Floppy Diskette -> 5 1/4" Floppy Diskette -> 3 1/2" "Flippy" Diskette -> CD-R -> DVD±R -> BD-R

The Progression of Computer Media
User avatar
dolphinius_rex
CD-RW Player
 
Posts: 6923
Joined: Fri Jan 31, 2003 6:14 pm
Location: Vancouver B.C. Canada

Postby dodecahedron on Mon Feb 13, 2006 11:40 pm

so do you think it's a spin-up issue (disc not properly spun up, speed not quite stabilized) ?
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the land of Mordor, where the Shadows lie
-- JRRT
M.C. Escher - Reptilien
User avatar
dodecahedron
DVD Polygon
 
Posts: 6865
Joined: Sat Mar 09, 2002 12:04 am
Location: Israel

Postby dolphinius_rex on Tue Feb 14, 2006 11:19 am

dodecahedron wrote:so do you think it's a spin-up issue (disc not properly spun up, speed not quite stabilized) ?


Why not change your perspective on the problem a bit, and run it through the scan disc portion of Nero CD/DVD Speed? (Been a while since we've used THAT eh?).
Punch Cards -> Paper Tape -> Tape Drive -> 8" Floppy Diskette -> 5 1/4" Floppy Diskette -> 3 1/2" "Flippy" Diskette -> CD-R -> DVD±R -> BD-R

The Progression of Computer Media
User avatar
dolphinius_rex
CD-RW Player
 
Posts: 6923
Joined: Fri Jan 31, 2003 6:14 pm
Location: Vancouver B.C. Canada

Postby dodecahedron on Sun Feb 26, 2006 2:56 am

i don't get what's the point?
doesn't (the new) ScanDisc show the same info as DiscQuality ?
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the land of Mordor, where the Shadows lie
-- JRRT
M.C. Escher - Reptilien
User avatar
dodecahedron
DVD Polygon
 
Posts: 6865
Joined: Sat Mar 09, 2002 12:04 am
Location: Israel

Re: spike at beginning of CDSpeed Quality Test

Postby MediumRare on Sun Feb 26, 2006 11:58 am

dodecahedron wrote:sometimes (but not always i think) when i do a CDSpeed Quality Test on my Lite-On LTR-52327S, the start of the scan gets a really huge spike, basically rendering the scan useless (you can't see anything else because of the scale). i think this happens if i scan right after i first put the CD in the drive.

if i stop the scan and start a new one everything is fine.
see the pics below. that's the same disc, same drive.

I think I know what's happening here (but not why it's happening or maybe it's vice versa :o).

I installed CD-Speed 4.10 at work 2 days ago and saw the same behaviour- huge error counts and then normal behaviour after stopping and restarting the scan. The same thing had happened a while ago at home- again after installing a new version.

So I think this (sometimes?) happens on the first scan after installing a new version of CD-Speed, but not afterwards.

Dodecahedron: did you just update CD-Speed prior to your post? As I said earlier, I usually use KProbe for CD's instead of CD-Speed, so I can't offer much experience on this count.

G
User avatar
MediumRare
CD-RW Translator
 
Posts: 1768
Joined: Sun Jan 19, 2003 3:08 pm
Location: ffm

Postby dodecahedron on Sun Feb 26, 2006 12:35 pm

nope, that's not it.
i have the same version of CDSpeed for a while now, and this was repeatable.
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the land of Mordor, where the Shadows lie
-- JRRT
M.C. Escher - Reptilien
User avatar
dodecahedron
DVD Polygon
 
Posts: 6865
Joined: Sat Mar 09, 2002 12:04 am
Location: Israel

Postby MediumRare on Sun Feb 26, 2006 1:24 pm

Well, then it's time to mail Erik Deppe about this. I've always found him to be very responsive. (At present he's busy with a new version 4.50 that'll have improved image handling).

G
(Edit: changed link to include thread context)
Last edited by MediumRare on Sun Feb 26, 2006 2:03 pm, edited 1 time in total.
User avatar
MediumRare
CD-RW Translator
 
Posts: 1768
Joined: Sun Jan 19, 2003 3:08 pm
Location: ffm

Postby dodecahedron on Sun Feb 26, 2006 1:40 pm

well, in that case i'll wait for 4.50. if this bug is still there i'll contact him.
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the land of Mordor, where the Shadows lie
-- JRRT
M.C. Escher - Reptilien
User avatar
dodecahedron
DVD Polygon
 
Posts: 6865
Joined: Sat Mar 09, 2002 12:04 am
Location: Israel

Postby MediumRare on Fri Mar 17, 2006 5:59 pm

dodecahedron wrote:well, in that case i'll wait for 4.50. if this bug is still there i'll contact him.

It's out. So have you tried it? Does it fix the problem? Or is a mail underways?

G
User avatar
MediumRare
CD-RW Translator
 
Posts: 1768
Joined: Sun Jan 19, 2003 3:08 pm
Location: ffm


Return to CD-R/CD-RW Drives

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

All Content is Copyright (c) 2001-2017 CDRLabs Inc.