Home News Reviews Forums Shop


video card question

CPU's? Motherboards? Video cards? Talk about it here.

video card question

Postby kaga on Fri Nov 19, 2004 4:08 pm

what size should i set my Graphics aperture size in my bios?
should it be half of what my graphics card has if i have 128mb ddr should i set it to 64.
etc 256 set it to 128??
Coming Soon Sager NP2090
Intel® Core™2 Duo T7500 2.2GHz
nVIDIA GeForce 8600 GT w/512MB
2GB DDR2/667 Dual Channel Memory
100GB SATA/150 7,200 RPM
Dell Inspiron 6000
kaga
CD-RW Player
 
Posts: 114
Joined: Sat Nov 16, 2002 2:09 am

Postby LoneWolf on Fri Nov 19, 2004 4:59 pm

Since system memory is rarely used for AGP texture swapping, it's not a huge issue one way or another. If you have lots of RAM in your system, I'd set it equal to the amount of your graphics card; otherwise I'd set it to half.
Intel Q9450 @3.2GHz, Gigabyte GA EP45-UD3P, 4 x 2GB G.Skill @4-4-4-12
Antec P160SW case (modded), Xigmatek 750w PSU
3x 500GB (RAID-5), , OptiArc 7200S, ASUS E818A3T
Creative X-Fi XtremeGamer, Hauppauge HVR-1800, Radeon 4890
Dell 2407WFP
User avatar
LoneWolf
CD-RW Player
 
Posts: 937
Joined: Thu Feb 06, 2003 4:41 pm
Location: Meecheegan

Postby kaga on Fri Nov 19, 2004 5:06 pm

ah ok just wondering because my fps in HL2 keep dropping from 70ish to 30ish
hope fully a new cpu and better memeory will help
Coming Soon Sager NP2090
Intel® Core™2 Duo T7500 2.2GHz
nVIDIA GeForce 8600 GT w/512MB
2GB DDR2/667 Dual Channel Memory
100GB SATA/150 7,200 RPM
Dell Inspiron 6000
kaga
CD-RW Player
 
Posts: 114
Joined: Sat Nov 16, 2002 2:09 am

Postby Wolo on Fri Nov 19, 2004 6:14 pm

Just an FYI:

I have been reading various Half-Life 2 forums, and many people have been reporting strange drops in FPS, often accompanied by audio stuttering. Valve replied that they are investigating the problem.

I'm hoping they will release a quick patch to resolve the problem!

-Wolo
Wolo
Buffer Underrun
 
Posts: 17
Joined: Fri Mar 28, 2003 2:06 am

Postby tazdevl on Fri Nov 19, 2004 6:36 pm

Set it at 128MB, should be fine. You can crank it up to 256MB if you have 1GB of RAM.
RIG:
P4 2.6C, Thermalright SP94/Panaflo 92MM M1A, IC7 Max3, Swifty MCX159, 1GB Geil PC4000 Ultra Plat, Radeon 8500, Audigy 2, 2X WD Raptor RAID 0, WD 250GB SE, Plex 708A, 166SDVD, LianLi PC75, XP Pro.
User avatar
tazdevl
CD-RW Player
 
Posts: 979
Joined: Tue May 14, 2002 11:03 pm

Postby Boba_Fett on Fri Nov 19, 2004 7:47 pm

kaga wrote:ah ok just wondering because my fps in HL2 keep dropping from 70ish to 30ish
hope fully a new cpu and better memeory will help


That might be more due to your relatively weak graphics card too. Keep in mind HL2 (along with other heavy hitters like Doom III and FarCry) need some excellent hardware to run it full tilt with good fps...
eVGA NF4 SLI mobo
Opteron 165 Dual Core 1MB cache @ 2.5ghz
2GB Mushkin DDR PC4000
2x160GB & 1x250GB 7,200RPM SATA w/NCQ
eVGA Geforce 7900 GTO 512MB PCI-e
Pioneer 111D 16x DVD burner
Onboard Sound :(
User avatar
Boba_Fett
CD-RW Player
 
Posts: 401
Joined: Wed Dec 18, 2002 8:06 pm
Location: Middle of Nowhere

Postby hoxlund on Sat Nov 20, 2004 1:08 am

i usually set mine to half of the system memory

thankfully that HL2 audio and video stuttering hasn't happened to me

but now that i beat half life 2, it just sits on my computer not being played

when i played it, i had all eye candy on but only 1024x768x32 with 8x anistropic filtering, 8x AA still played dreamy on my system
Fractal Design Define R5 White Window Case
Corsair RM1000 Power Supply
MSI X99A XPower AC USB 3.1 Motherboard
Intel i7-5930K CPU @ 4.8GHz
Corsair H100i GTX 240mm CPU Cooler
Mushkin Blackline 4x8GB DDR4 2400 Memory
Asus 980Ti Strix OC
User avatar
hoxlund
CD-RW Player
 
Posts: 3706
Joined: Mon May 27, 2002 12:55 am
Location: RAF Lakenheath / Suffolk United Kingdom

Postby Bhairav on Sat Nov 20, 2004 4:04 am

hoxlund wrote:i usually set mine to half of the system memory

thankfully that HL2 audio and video stuttering hasn't happened to me

but now that i beat half life 2, it just sits on my computer not being played

when i played it, i had all eye candy on but only 1024x768x32 with 8x anistropic filtering, 8x AA still played dreamy on my system


But you had to run it with the DX8 codepath, not the DX9 kaga used. Valve (very stupidly,IMO) claim that the PS2 shader units on the GF-FX series suck, therefore only DX8 for GF-FX users.
Idiots.
Q6600@3.1Ghz | Asus P5Q-E | 4GB DDR2-800 | 8800GT | 4TB HDD | Viewsonic vx2025wm
Xonar DX | Pioneer DVR-212 | Pioneer 111L | Benq 1655
User avatar
Bhairav
CD-RW Player
 
Posts: 1239
Joined: Mon Jul 22, 2002 5:44 am
Location: Bombay,India

Postby kaga on Sat Nov 20, 2004 4:56 am

i order some pc3200 ddr ram to replace my cheap pc2700 rams along with AMD Athlon XP 3000
Coming Soon Sager NP2090
Intel® Core™2 Duo T7500 2.2GHz
nVIDIA GeForce 8600 GT w/512MB
2GB DDR2/667 Dual Channel Memory
100GB SATA/150 7,200 RPM
Dell Inspiron 6000
kaga
CD-RW Player
 
Posts: 114
Joined: Sat Nov 16, 2002 2:09 am

Postby Boba_Fett on Sat Nov 20, 2004 12:26 pm

bhairavp wrote:
hoxlund wrote:i usually set mine to half of the system memory

thankfully that HL2 audio and video stuttering hasn't happened to me

but now that i beat half life 2, it just sits on my computer not being played

when i played it, i had all eye candy on but only 1024x768x32 with 8x anistropic filtering, 8x AA still played dreamy on my system


But you had to run it with the DX8 codepath, not the DX9 kaga used. Valve (very stupidly,IMO) claim that the PS2 shader units on the GF-FX series suck, therefore only DX8 for GF-FX users.
Idiots.


I have noticed Valve has a hard-on of hate towards nVidia for some reason. Not only to they release the game WAY too late, they screw a ton of their fans with this shit too...
eVGA NF4 SLI mobo
Opteron 165 Dual Core 1MB cache @ 2.5ghz
2GB Mushkin DDR PC4000
2x160GB & 1x250GB 7,200RPM SATA w/NCQ
eVGA Geforce 7900 GTO 512MB PCI-e
Pioneer 111D 16x DVD burner
Onboard Sound :(
User avatar
Boba_Fett
CD-RW Player
 
Posts: 401
Joined: Wed Dec 18, 2002 8:06 pm
Location: Middle of Nowhere

Postby Boba_Fett on Sat Nov 20, 2004 12:28 pm

kaga wrote:i order some pc3200 ddr ram to replace my cheap pc2700 rams along with AMD Athlon XP 3000


You probably won't notice anything from that upgrade. Games tend to be wayyy more dependent on what video card you have.
eVGA NF4 SLI mobo
Opteron 165 Dual Core 1MB cache @ 2.5ghz
2GB Mushkin DDR PC4000
2x160GB & 1x250GB 7,200RPM SATA w/NCQ
eVGA Geforce 7900 GTO 512MB PCI-e
Pioneer 111D 16x DVD burner
Onboard Sound :(
User avatar
Boba_Fett
CD-RW Player
 
Posts: 401
Joined: Wed Dec 18, 2002 8:06 pm
Location: Middle of Nowhere

Postby kaga on Sat Nov 20, 2004 1:33 pm

Currenlty using a x800 pro and i still get my fps dips
i seem to have some troubles logging in to profile to change it
Coming Soon Sager NP2090
Intel® Core™2 Duo T7500 2.2GHz
nVIDIA GeForce 8600 GT w/512MB
2GB DDR2/667 Dual Channel Memory
100GB SATA/150 7,200 RPM
Dell Inspiron 6000
kaga
CD-RW Player
 
Posts: 114
Joined: Sat Nov 16, 2002 2:09 am

Postby kaga on Sat Nov 20, 2004 2:39 pm

oh my doom 3 runs choppy too ; ; damn it with med setting
Coming Soon Sager NP2090
Intel® Core™2 Duo T7500 2.2GHz
nVIDIA GeForce 8600 GT w/512MB
2GB DDR2/667 Dual Channel Memory
100GB SATA/150 7,200 RPM
Dell Inspiron 6000
kaga
CD-RW Player
 
Posts: 114
Joined: Sat Nov 16, 2002 2:09 am

Postby kaga on Wed Nov 24, 2004 8:42 pm

AH its finnaly fixed my Hl2 and doom3 runs more smoothly all at high settings with the new video card and memory just had to change my bios setting forgot it goes back to defualt when i flash it with new bios
Coming Soon Sager NP2090
Intel® Core™2 Duo T7500 2.2GHz
nVIDIA GeForce 8600 GT w/512MB
2GB DDR2/667 Dual Channel Memory
100GB SATA/150 7,200 RPM
Dell Inspiron 6000
kaga
CD-RW Player
 
Posts: 114
Joined: Sat Nov 16, 2002 2:09 am


Return to General Hardware Discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

All Content is Copyright (c) 2001-2017 CDRLabs Inc.