Home News Reviews Forums Shop


new 109 stuck in pio mode

DVD-R/W, DVD+R/RW, DVD-RAM

new 109 stuck in pio mode

Postby ETP on Thu Jun 02, 2005 7:23 pm

Help! DMA checked! Primary slave!

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala


Postby Ian on Thu Jun 02, 2005 7:57 pm

Earl, you have it connected to the onboard IDE controller, right? Do you have it set right in the BIOS (auto detect or cdrom)?
"Blu-ray is just a bag of hurt." - Steve Jobs
User avatar
Ian
Grand Poobah
 
Posts: 14882
Joined: Sun Apr 08, 2001 2:34 pm
Location: Madison, WI

Postby ETP on Thu Jun 02, 2005 8:01 pm

The freaking pig demands to be the Master> Crap! Oh well!
Now when I try to flash it with 1.50 it says no disk in drive, when I put a disk in the drive it says eject it. What the he**.

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby ETP on Thu Jun 02, 2005 8:05 pm

Ian, My bios does not have that selection, only the drive on or off and no IDE bios settings. I am now in umda 4 for the pio and mode 2 for the 3530. I had to set the pio as master.

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby ETP on Thu Jun 02, 2005 8:11 pm

Still can't flash the sucker!

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby Ian on Thu Jun 02, 2005 8:18 pm

ETP wrote:Ian, My bios does not have that selection, only the drive on or off and no IDE bios settings. I am now in umda 4 for the pio and mode 2 for the 3530. I had to set the pio as master.


Normally, there's an option to manually set what kind of device it is (HDD, CDROM), let it autodetect or disable it. The reason I bring this up is that I had a similar problem with a 3520A at work. BIOS detected it as UDMA 66, but Windows only used PIO. I finally went into the BIOS and set it to CDROM. Worked fine after that.
"Blu-ray is just a bag of hurt." - Steve Jobs
User avatar
Ian
Grand Poobah
 
Posts: 14882
Joined: Sun Apr 08, 2001 2:34 pm
Location: Madison, WI

Postby Mystery Man on Thu Jun 02, 2005 8:20 pm

I flashed a pio 109D for a mate and i connected it to primary ide as master. and clicked on the yellow exe thingo and it detected it immediatly. If you have raid that you can turn off then try that. I once tried flashing my A08 on a machine with raid and it wouldnt flash. So i swapped it to another box that didnt have raid and then it flashed no probs
Mystery Man
CD-RW Thug
 
Posts: 87
Joined: Sun Dec 22, 2002 10:03 pm
Location: Australia

Postby ETP on Thu Jun 02, 2005 8:45 pm

I will move it to my other box Fri! It will not flash in this box! My other box is a raid. Oh Well! So much for a buffalo flash. I can't even get a real pio flash.
IAN !! My Dells have an on or off for the drives. Off means drive disconnected. So I tried all the stuff above before making the pio master.
I need to flash the sucker to remove rip lock. But before I hose it totally I will try the burn speed.

Mystery Man

And I clicked on the yellow thingy for flash and it says insert a disk or remove one(continuous loop).
Strange. I guess UMDA 4 is only on master????
Last edited by ETP on Thu Jun 02, 2005 9:23 pm, edited 2 times in total.

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby ETP on Thu Jun 02, 2005 8:46 pm

aviationwiz!
Did all that! No go! Master did the trick so far!

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby ETP on Thu Jun 02, 2005 9:11 pm

IAN! Got Dells dude at work?

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby ETP on Thu Jun 02, 2005 9:20 pm

burned memorex 8X-R at 12X in 7 mins. OK! I need to play it Fri for defects.

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby hoxlund on Thu Jun 02, 2005 10:32 pm

mobo bios up to date?
Fractal Design Define R5 White Window Case
Corsair RM1000 Power Supply
MSI X99A XPower AC USB 3.1 Motherboard
Intel i7-5930K CPU @ 4.8GHz
Corsair H100i GTX 240mm CPU Cooler
Mushkin Blackline 4x8GB DDR4 2400 Memory
Asus 980Ti Strix OC
User avatar
hoxlund
CD-RW Player
 
Posts: 3706
Joined: Mon May 27, 2002 12:55 am
Location: RAF Lakenheath / Suffolk United Kingdom

Postby Ian on Fri Jun 03, 2005 7:57 am

ETP wrote:IAN! Got Dells dude at work?


Actually, the computer I had problems with was a Dell. GX270 to be exact.
"Blu-ray is just a bag of hurt." - Steve Jobs
User avatar
Ian
Grand Poobah
 
Posts: 14882
Joined: Sun Apr 08, 2001 2:34 pm
Location: Madison, WI

Postby ETP on Fri Jun 03, 2005 5:07 pm

OK! Its time to play! Always keep my BIOS current. IAN! I think the 270 has two IDE ports. My 8400s have only one IDE port and obviously only the master supports umda4. Oh Well!
Might need too invest in a PCI card or a SATA to IDE adapter.
Boy my 3530 hates being the slave. I guess anyone would! :lol: :lol: :lol:
Very primative limited settings in the bios.

Pioneer said to do a boot disk and flash it that way. Not! No way! That is like the dark ages from the ghosts of Christmas past!

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby ETP on Fri Jun 03, 2005 6:06 pm

OK! I did the dvr update with the same kernal in both boxes.(factory pio update did not work at all) Directions were very skimpy(that is being kind). It is now a speed demon with 109 140 FW from the A09 file at the links that were given on this forum. So far it works.
See transfer rate below!
Now should I flash to 150 A09 or leave it the f### alone?

PS/ my 3530 is slow now that it is a slave. Bad! I guess I need a PCI card or a SATA to IDE adapter!
Attachments
pio.PNG
update flash
pio.PNG (35.32 KiB) Viewed 1570 times

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby ETP on Fri Jun 03, 2005 6:22 pm

PS! Thanks for the help! CDFREAKS had some links I used but the directions sucked to say the least.

IAN! I guess you get what you pay for. I got a great price on the 8400s from Dell and they are fast. But the mobo is bare bones. I guess we are supposed to buy SATA DVD burners.


PS#2 109OEM is a steal at $48 shipped. Jump on it at that price if you see it again!

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby ETP on Sun Jun 05, 2005 8:04 am

Good site for 109 info!


http://pioneer109.com/phpBB2/viewtopic. ... sc&start=0




quote=

Download the 109v1.50 firmware from http://www.pioneer-eur.com/eur/download ... W150EU.EXE


Extract the files and delete the Pioneer upgrade (UPGR109.exe). You will be left with 2 files, R9100009.150 & R9100109.150.

Download DVRupdate 0.9 from
http://www.dvd-recordable.org/wwwimgs/m ... 20v0.9.zip

Extract DVRupdate 0.9.exe to the same folder as the 2 files above.

Run DVRupdate 0.9 and do the following:
1) Select your drive from the 'Device' drop down box
2) Select the Kernel file by clicking the folder icon to the right of the 'Kernel' field. The correct file will automatically be selected if you have run DVRupdate from the same folder as the R9100009.150 & R9100109.150 files.
3) Select the Normal file by clicking the folder icon to the right of the 'Normal' field. The correct file will automatically be selected if you have run DVRupdate from the same folder as the R9100009.150 & R9100109.150 files.
4) Click 'Start'
The operation takes about a minute. Exit DVRupdate.

Reboot.

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala

Postby TCAS on Sun Jun 05, 2005 2:04 pm

etp; this drive still at $49.99 price;

http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6827129161
TCAS
CD-RW Player
 
Posts: 981
Joined: Sat Aug 25, 2001 8:00 pm

Postby ETP on Sun Jun 05, 2005 7:00 pm

Ian wrote:Earl, you have it connected to the onboard IDE controller, right? Do you have it set right in the BIOS (auto detect or cdrom)?


Ian, I tried in in the box first and nothing happened! So I tapped it and talked to it but it would not go! So I thought I would plug it up and see what happens! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

BQ 1640 BSOB
NEC 4550 1.6T
Plextor 716a 1.09
Pioneer 109/A09 158
Pioneer 110/A10 1.39
Liteon 5005
Sony 875P & 333ES
Liteon 5005
HK7200
Hitachi 61SDX
Two Dell 8400s & 9100 with SATA HDs
User avatar
ETP
CD-RW Player
 
Posts: 510
Joined: Tue Oct 23, 2001 8:00 pm
Location: NW FL Panhandle/LA=Lower Ala


Return to DVD Writers

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

All Content is Copyright (c) 2001-2017 CDRLabs Inc.